Suomalaiset muotisuunnittelijat


Suomalaisten muotisuunnittelijoiden kilpajuoksu maailman muodin huipulle on alkanut, sillä uusia nimiä nousee julkisuuteen jatkuvasti. Suomalaiset suunnittelijat tuovat kansainvälisille muotimarkkinoille uusia, raikkaita ja piristäviä uutuuksia vaatemallistoihin.

shutterstock_317231006

Ura kansainväliseksi muotisuunnittelijaksi ei kuitenkaan ole helppo, pitää olla todella lahjakas, omata oikeita kontakteja ja saada sijoittajia, tai voittaa merkittäviä alan kilpailuja, jolloin sinusta kiinnostutaan ja alat saamaan tilauksia. Eräs todella paljon huomiota maailmalla saanut muotisuunnittelija on Satu Maaranen, joka voitti arvostetun Hyéresin muotikilpailun pääpalkinnon, ja hänen mallistoaan on esitelty muun muassa Saksan Ellessä ja Italian Voguessa. Maarasella oli myös oma näyttely maailman suurimmilla kangasmessuilla Premier Visionissa, ja hän sai kunnian pitää myös pienen näyttelyn Pariisin kuuluisassa tavaratalossa, Gallerie Lafayettessa. Hänelle oli omistettu jopa oma näyteikkuna muotiviikkojen ajaksi.

Muitakin kuuluisia muotisuunnittelijoita löytyy Suomesta, kuten esimerkiksi Mert Otsamo, jonka suunnittelemia vaateluomuksia on nähty Oscar-gaalan punaisella matolla, jopa kaksin kappalein. Otsamo ei suunnittele vaatteita trendien mukaan, vaan haluaa suunnitella juuri parhaan mahdollisen asusteen kantajalleen. Tuomas Merikosken mallistoa taas ihailtiin Pariisiin muotiviikoilla, jota pidetään yhtenä maailman tunnetuimpana muotitapahtumana. Merikoski ammensi mallistoonsa vaikutuksia juhannuksesta, keskikesän ihanasta yöttömästä yöstä ja iloisista ihmisistä. Mistä sitten johtuu suomalaisten suunnittelijoiden äkillinen menestyminen? Yhtenä isona vaikuttimena on ollut koulutus, Aalto-yliopiston vaatesuunnittelun opetuksen taso on kohonnut ja työskentelytiloihin on panostettu. Tietysti myös jonkun suomalaisen suunnittelijan menestys maailmalla innostaa muitakin samalle polulle.

Muotia on joka paikassa, sitä on katukuvassa, mainoksissa, televisiossa ja netissä. Muoti on siirtymässä kivijalkaliikkeistä enemmän ja enemmän netin puolelle, vaatteita myyviin verkkokauppoihin. Verkkokaupat tarjoavat paremmat mahdollisuudet myös isompikokoisille henkilöille löytää muodikkaita vaatteita. Verkkokaupasta saa kätevästi myös kaikki muut asusteet ja kengät tilattua suoraan kotiin, ei tarvitse hikoilla pukukopissa, ja vaatteet on helppo palauttaa, jos ne eivät ole sopivia. Harvalla aikuisella on muutenkaan nykypäivänä aikaa kierrellä eri vaateliikkeitä, varsinkin jos on pieniä lapsia eikä hoitajaa ole aina tarjolla. Siksi onkin todella hienoa, että voit tilata viimeisimpien trendien mukaisia muotivaatteita omalta kotisohvalta, ja jopa suoraan kotiovelle asti.